Papryczki faszerowane

Written by

Uwielbiam pieczoną, faszerowaną paprykę. Robiłem ją już z wieloma farszami: z mięsem, ryżem, chlebem, ziemniakami i różnymi serami – w różnych kombinacjach. Teraz, pierwszy raz, przyszedł czas na paprykę faszerowaną wyłącznie mięskiem. Zrobiłem ją z wołowiną, bo znacznie lepiej utrzymuje ona wilgoć niż wieprzowina.

Składniki (2 porcje):
2 średnie papryki
250 g mielonego mięsa wołowego
1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka bułki tartej
oliwa do smażenia
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
gałązka świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
1 łyżka prażonych pinioli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu warzywnego
cukier, sól, pieprz – do smaku

W paprykach odciąć wierzch z ogonkiem, aby pozostał jako przykrywka. Wnętrze papryki oczyścić z pestek.
W misce wymieszać mięso, pół cebuli, ząbek czosnku, musztardę, jajko, bułkę tartą, piniole, paprykę słodką, natkę pietruszki i majeranek. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Nafaszerować masą mięsną papryki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni (termoobieg). Jeśli nie macie naczynia, w którym możecie przygotować danie na kuchence, a potem użyć je w piekarniku, to nagrzejcie również naczynie do zapiekania.

Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć dookoła wypełnione mięsem papryki (najlepiej w naczyniu, które można potem włożyć do piekarnika). Wyciągnąć papryki z patelni i przygotować sos. Zeszklić pozostałą połówkę cebuli, dodać ząbek czosnku, tymianek, koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Krótko podsmażyć, zalać bulionem i zagotować. Włożyć do sosu papryki i dekielki (nie przykrywać nimi farszu). Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut.
Podawać z ugotowanym ryżem i polewać sosem pozostałym w naczyniu po upieczeniu papryki.

Related Posts

Zasady grillowania